2 Temmuz 2018 Pazartesi

Başkuyu Yerel Tarihi 2: Cumhuriyet Döneminde Başkuyu


CUMHURİYET DÖNEMİNDE BAŞKUYU

Ali IŞIK

Bu makale, doğduğum köy olan Başkuyu’nun tarihine dair kaleme aldığım ikinci yazıdır. İlki “Başkuyu Köyünün Kuruluşu” başlığıyla 2014 yılında Merhaba (Konya) gazetesinin haftalık kültür eki olan Akademik Sayfalar’da yayımlanmıştı (C. XIV, S. 17/28 Mayıs, s. 259-264). Mezkûr makale, asırlarca kışlak-yazlak arasında geçen mütemadiyen hareket hâlindeki hayatların 118 yıl önce sona erdilişinin bir hikâyesiydi bir bakıma. Bu makale de Başkuyu’nun 118 yıllık yerleşik hayatının serüvenidir.
İlk makalemizi okuyanlar bileceklerdir: Başkuyu, Devlet-i Âliye Dâhiliye Vekâletinin izniyle 15 Muharrem [1]318/1 Mayıs [1]316 [15 Mayıs 1900] tarihinde resmen kurulmuştu (Işık 2014: 262). Konya merkez kazasına bağlı Saidili nahiyesine bağlı olarak kurulan Başkuyu’nun, ülke Cumhuriyet Dönemine girdiğinde de bu durumunu koruduğu görülmektedir. Fakat ilerleyen yıllarda Konya’da yeni yeni ilçelerin kurulması Başkuyu’nun idari dağılımdaki yerini de etkilemiş; Saideli/Kadınhanı’ndan sonra, ilçe yapılan Cihanbeyli, ardından da Yunak ilçelerine bağlanmış, nihayetinde -sakinlerinin arzusuyla- tekrar Kadınhanı ilçesi sınırlarına dâhil edilmiştir. Bu girişten sonra şimdi Başkuyu’nun yaşadığı bu sürecin ayrıntılarına geçebiliriz.
Başkuyu’nun Cihanbeyli’ye Bağlanması
Cihanbeyli ilçesi, 26 Haziran 1926 tarihli ve 404 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 877 Sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile kurulmuştur (s. 1566). Başkuyu’nun bu yeni kurulan ilçeye -olanca gayretimize rağmen- hangi tarihte bağlandığına dair bir belge ve bilgiye ulaşabilmiş değiliz. Başkuyu’nun Cihanbeyli’ye bağlanışı hususundaki aktaracaklarımız tamamen kendi tahminimize dayalıdır.
Şunu hemen ifade edelim Başkuyu, Cihanbeyli ilçesinin kuruluşunda bu ilçeye bağlanmış değildir. Zira Cihanbeyli ilçesinin kuruluşundan iki yıl sonra İçişleri Bakanlığı Nüfus Genel Müdürlüğünce yayımlanan “Köylerimizin Adları” isimli kitapta Başkuyu, daha Saideli kazasına bağlı görünmektedir (Anonim 1928: 849).
1929 yılında 21 Teşrinisani [Kasım] tarihli ve 1351 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 27 Ekim tarihli kararname ile Konya’da yeni nahiyeler kurulması yanı sıra ilçeler arasında da yeni düzenlemeler yapılır. Konya yerel tarihine bir katkı olması düşüncesiyle bu kararname maddelerini aynen aktarıyoruz:
“Dahiliye Vekâletinden:
1- Konya vilâyetinin merkez kazası dahilinde: Hatıp, Tömek, Yarma, Obruk ve Akşehir kazası dahilinde: Tuzlukçu, Turgut Reis ve Kadınhanı kazası dahilinde: Sarayönü, Kurthasanlı ve Seydişehri kazası dahilinde: Çavuş, Çetmi ve Sultaniye kazası dahilinde: Beyviran ve Ereğli kazası dahilinde: Zanapa ve Karaman kazası dahilinde: Kılbasan, İlisire, Bucakkışla ve Bozkır kazası dahilinde: Hocaköy, Ahurlu ve Ermenak kazası dahilinde: Kazancı ve Ilgın kazası dahilinde: Aşağıcığıl [Aşağıçiğil] ve Beyşehri kazası dahilinde: Manastır ve Hadım kazası dahilinde: Gerez ve Cihanbeyli kazası dahilinde: Sülüklü namlarile tam teşkilâtlı olarak yeniden 23 nahiye teşkil edilmiştir.
2- Bu teşkilât münasebetile Cihanbeyli kazasına merbut Yunak nahiyesi mezkûr kazadan alınarak Akşehir kazasına ve Konya merkez kazasına merbut Mürselefendi nahiyesi Cihanbeyli kazasına ilhak edilmiş ve bu kaza merkezi Mürselefendi nahiyesinin merkezi olan İnevine ve bu nahiye merkezi de Böğrüdelik namiyle yadedilmek üzere Cihanbeyli kazasının merkezi bulunan Reşadiyeye naklolunmuştur.
3- Bu Kararname hükmünü icraya Dahiliye Vekili memurdur.”[1]
Bu kararnamede bizi asıl ilgilendiren 2. maddedir. Çünkü 1910 yılı Ekim ayı başlarında “Reşadiye” adıyla kurulan (Arabacı 2010: 422) köy, anılan kararnameyle “Böğrüdelik” adını aldığı gibi hem de Cihanbeyli kaza merkezi olmuştur. Tahminimize göre Başkuyu bu kararname üzerine, 1929-30 yıllarında, yeni kurulan Sülüklü nahiyesine, dolayısıyla da merkezi Böğrüdelik olan Cihanbeyli ilçesine bağlanmış olmalıdır.[2]
Böğrüdelik nahiyesi, 5 Temmuz 1934 tarihli ve 10595 Sayılı Kararname[3] ile lağvedilir ve kendisine bağlı köyler çeşitli nahiyelere dağıtılır. Başkuyu da bu kararname ile Sülüklü nahiyesine bağlanır. Bu kararnamenin “esbabı mucibe”si şöyle belirtilmiştir:
“Konya vilâyetinin Cihanbeyli kazasına bağlı Böyrödelik[4] nahiyesinin hali hazır teşkilâtiyle idamesinde bir faide mevcut olmadığı gibi ilğasında da bir mahzur bulunmadığından sözü geçen nahiyenin lağviyle bu nahiyeye merbut [bağlı] köylerden Kuyulu Zebir, Çeşmeli Zebir, Kadı oğlu ve Böyrüdelik köylerinin Cihanbeyli kazasına ve Kelhasan köyünün Cihanbeyli kazasının Yeniceoba nahiyesine ve Boyalı, Karabıyık ve Başkuyu köylerinin de yine bu kazanın Sülüklü nahiyesine rapt ve ilhakları hakkında Konya vilâyeti umumî meclis ve idare heyetince ittihaz olunan kararlar vilâyet idaresi kanunun[un] ikinci maddesine uyğun bulunduğundan bağlı kararname tanzim olunmuştur.” (BCA, 30-11-1-0/87-19-16/05.07.1934)
Başkuyu’nun Yunak İlçesine Bağlanması
Yunak ilçesi, 3 Mart 1953 tarihli ve 8349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 27.02.1953 tarihli ve 6068 sayılı “Yeniden 22 Kaza Kurulması Hakkında Kanun” ile kurulmuştur. Yine bu kanun doğrultusunda kendisine bağlanan 40 köyün arasında Başkuyu da yer alır. Yunak’a bağlanan köyler listesinde bizim için ilgi çekici olanı bağlı olduğumuz Sülüklü nahiyesinin de köy statüsünde yer almış olmasıdır.
Başkuyu’nun, kuruluşları sonrası önce Cihanbeyli, sonra Yunak ilçelerine bağlanışı akla ve hakikate aykırı bir karardır. Zira bir köyün -gerek resmî gerekse gayriresmî- en fazla irtibata geçeceği yer, bağlı olduğu il merkezidir. Dolayısıyla o köy, kendisini il merkezine yaklaştıracak bucak ve ilçelere bağlanmalıdır. Oysa Cihanbeyli hele de Yunak ilçesi Başkuyu’nun konumu itibariyle çok sapa yerdelerdi. Başkuyu sakinlerinin Cihanbeyli’ye bağlanmalarına bir itirazları olup olmadığını resmî belgelerden takip edemiyoruz. Lakin Yunak’a bağlanmalarına hemen itiraz edilmiş; üzerinden bir yıl geçmeden hükümetçe bu itirazları dikkate alınarak Başkuyu, Kurthasanlı nahiyesine, dolayısıyla Kadınhanı ilçesine bağlanmıştır.
Başkuyu’nun Kadınhanı İlçesine Bağlanması
1953 yılında Başkuyu sakinlerinden bir grup, Konya Valiliğine, Yunak’a bağlı Sülüklü nahiyesinden alınarak Kadınhanı’na bağlı Kurthasanlı nahiyesine bağlanmalarına dair bir başvuruda bulunurlar. Konya Valiliği bu başvuruyu Dâhiliye Vekâletine [İçişleri Bakanlığına], anılan vekâlet de Başvekâlete havale eder. Neticede, kabul gören bu başvuru reisicumhur, başvekil ve dâhiliye vekilinin onayından sonra hayata geçirilir. Bu başvuru, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA)’ndeki belgelere göre şu süreçten geçmiştir:
“T.C. DÂHİLİYE VEKÂLETİ
İller İd. G.M.
2. Ş. M.
Sayı: 22102/40-122/5826

Özü: Yunak kazasına bağlı Başkuyu köyünün Kadınhanı kazasına bağlanması H.

Yüksek Başvekâlete
Konya vilayeti Yunak kazasının Sülüklü nahiyesine bağlı Başkuyu köyünün kendisine bağlı Altınova Devlet Üretme Çiftliği ile birlikte Kadınhanı kazasının Kurthasanlı nahiyesine bağlanmasına dair hazırlanan karar ve esbabı mucibe layihası ilişik olarak sunulmuştur.
Gereğine yüksek müsaadelerini saygılarımla arz ederim. 21/5/954 Dâhiliye Vekili/İmza[5]
*
Eki:
ESBABI MUCİBE LAYİHASI
Konya vilayeti Yunak kazasının Sülüklü nahiyesine bağlı Başkuyu köyünün; bağlı bulunduğu Yunak kazasına (85) km ve Sülüklü nahiyesine (27) km mesafede olmasına karşı Kadınhanı kazasına (52) km ve bu kazaya bağlı Kurthasanlı nahiyesine ise (42) km mesafede olup, Yunak kazasına nazaran (33) km yakın bulunduğu ve (845) nüfusa malik olan bu köy halkının iktisadî ilgileri ve günlük münasebetleri tamamen Kadınhanı kazası ile bulunmakta ve Yunak kazası ile olan ilgilerinin ise yalnız resmî işlerine münhasır kaldığı ve bu yüzden birçok zorluklarla karşılaşmakta bulunduklarından adı geçen köyün her suretle münasebeti bakımından Kadınhanı kazasının Kurthasanlı nahiyesine bağlanması haltın müracaatı üzerine İdare Heyetinin 23/10/953 gün ve 838 sayılı, Genel Meclisin 6/1/954 tarih ve 20 sayılı mütalaalarına dayanılarak adı geçen Valilikten teklif edilmiştir.
Vekâletimizce yapılan incelemede; Başkuyu köyünün kendisine bağlı Altınova Devlet Üretme Çiftliği ile birlikte Yunak kazasının Sülüklü nahiyesinden alınarak Kadınhanı kazasının Kurthasanlı nahiyesine bağlanması yerinde görülmüş ve işlemi de İl İdaresi Kanunu hükümlerine uygun bulunmuş olduğundan ilişik kararı ona göre düzenlenmiştir.
*
KARAR/26964
Birinci Madde– Konya vilayeti Yunak kazasının Sülüklü nahiyesine bağlı Başkuyu köyü kendisine bağlı Altınova Devlet Üretme Çiftliği ile birlikte Kadınhanı kazasının Kurthasanlı nahiyesine bağlanmıştır.
İkinci Madde– Bu kararı Dâhiliye Vekili yürütür. 27 Mayıs ‘954

REİSİCUMHUR/İmza[6]
Başvekil/İmza[7]            Dâhiliye Vekili/İmza” (BCA, 30-11-1-0/245-20-20/27.05.1954)
Başkuyu ile Sarıkaya Köyleri Sınırının Yeniden Düzenlenmesi
BCA’da Başkuyu’ya yönelik yaptığımız belge taramasında rastladığımız son belge Başkuyu ile Sarıkaya köylerinin, dolayısıyla da Kadınhanı ve Yunak ilçeleri sınırının yeniden düzenlenmesine ilişkin olanıydı. 18 Nisan 1956 tarihli ve 28810 sayılı kararla hükme bağlanan anlaşmazlığın “Gerekçe” ve “Karar” metinlerini aynen aktarıyoruz[8]:
“GEREKÇE
Konya Vilâyeti Kadınhanı Kazası Kurthasanlı Nahiyesine bağlı Başkuyu ile, Yunak Kazası Sülüklü Nahiyesine bağlı Sarıkaya köyü bölgesindeki iki Kaza arası sınır anlaşmazlığı sözü geçen köy muhtarlarının 6/6/1955 tarihli mazbatasile ve anlaşmaları suretile,
Doğudan başlayarak Adadağı namı ile maruf Kınalıdağ ve Şehitler tepesi ve Baş Kuyululara ait Taş ocağı ve Batıya dönülerek Küçük mağaradan Kartal tepesi ve Bozbey (Bozyer) Kalesini takiben belmece hududundan nihayete eren hat olarak tesbiti istenilmiş, Konya Vilâyet İdare Hey’etinin 12/9/1955 T. ve 795 sayılı ve Genel Meclisin 4/1/1956 T. ve 17 sayılı kararlarile iki köy, dolayısile iki Kaza arası sınırın iki köy muhtar ve ihtiyar Hey’etlerinin teklifi veçhile kabulü mutalâa edilmiştir.
Vekâletimizce yapılan incelemede:
Konya, Vilâyeti Kadınhan Kazası Kurthasanlı Nahiyesine, bağlı Başkuyu köyü ile, Yunak Kazası Sülüklü Nahiyesine bağlı Sarıkaya köyü bölgesindeki iki Kaza arası sınır, ilişik krokisinde gösterildiği veçhile ve tarafların karşı taraf sınırı içinde kalan Genel ve özel hakları mahfuz kalmak şartı ile, ilğili köy temsilcilerinin anlaşmaları ve Vilâyet yetgili kurullarının da kabul etmiş oldukları sınır hattı yerinde görülmüş ve işlemi de İl İdaresi kanununa uyğun bulunduğundan ilişik kararı düzenlenmiştir.”
*
“KARAR/28810

Birinci Madde- Konya Vilâyeti Kadınhan Kazası Kurthasanlı Nahiyesine bağlı Başkuyu köyü ile, Yunak Kazası Sülüklü Nahiyesine bağlı Sarıkaya köyü bölgesindeki iki Kaza arası sınır, ilişik krokisinde gösterildigi veçhile;
(Adadağı namı ile maruf Kınalıdağ Ve Şehitler tepesi ve Başkuyululara ait Taşocağı, Küçük mağaradan Kartal tepesi ve Bozbey “Bozyer” kalesini takiben Belmece hududunda nihayete eren hat) olarak belirtilmiştir.
Tarafların karşı taraf sınırı içinde kalan Genel ve özel hakları mahfuzdur.
İkinci Madde- Bu Kararın icrasına Dahiliye Vekili Memurdur.
REİSİCUMHUR/İmza
Başvekil/İmza          Dahiliye Vekili/İmza[9]
Başkuyu’nun Köyünün Belde ve Mahalle Olması
Başkuyu Belediyesi: 1900 yılında resmen köy ilan edilen Başkuyu’nun ilerleyen yıllarda nüfusu oldukça artmış, bu durum da bir statü değişikliğini gerektirmiştir. Nihayet, 6 Kasım 1991 tarihli ve 21043 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan -ve 1580 sayılı Kanunun 7469 sayılı Kanunla değişik 7’nci maddesi uyarınca- 2 Kasım 1991 tarih ve 91/38752 sayılı hükümet kararnamesiyle belediye teşkilatı kurulmasına karar verilmiştir[10].
Hükümetin bu kararının ardından 7 Şubat 1992 tarihli ve 21135 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu Kararı doğrultusunda yapılan 7 Haziran 1992 Mahallî İdareler Ara Seçimi sonrası Başkuyu Belediyesi fiilî olarak hayata geçmiştir.
Başkuyu’da Belediye Başkanlığı Seçimleri: Başkuyu, 20 yıllık belediyelik sürecinde biri ara olmak üzere dört genel seçim süreci yaşamıştır.[11]
27 Mart 1994 Mahallî İdareler Genel Seçimi
Parti
Oy
%
DYP
384
41,16
MHP
238
25,51
RP
298
31,94
SHP
13
1,39
Kazanan Parti: (DYP)
Seçmen Sayısı: 992
Katılım: %98,79
Yaşar Köken belediye başkanı
(https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye_secimsonuclari.php?yil=1994&belediyeid=127895, 28.06.2018/22.58)
*
18 Nisan 1999 Mahallî İdareler Genel Seçimi
Parti
Oy
%
ANAP
117
11,29
DSP
25
2,41
DYP
207
19.98
FP
378
36,49
MHP
309
29,83
Kazanan Parti: (FP)
Seçmen Sayısı: 1.131
Katılım: %93,81
Belediye başkanı Ziya Akça
(https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye_secimsonuclari.php?yil=1999&belediyeid=127895, 28.06.2018/23.06)
*
28 Mart 2004 Mahallî İdareler Genel Seçimi
Parti
Oy
%
AKPARTİ
378
42,19
CHP
11
1,23
GP
1
0,11
SP
14
1,56
MHP
10
1,12
BAĞIMSIZ
482
53,79
Kazanan Parti: (AKPARTİ)
Seçmen Sayısı: 1.057
Katılım: %88,55
Belediye başkanı Ziya Akça
(https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye_secimsonuclari.php?yil=2004&belediyeid=127895, 28.06.2018/23.15)
*
29 Mart 2009 Mahallî İdareler Genel Seçimi
Parti
Oy
%
AKPARTİ
270
39,42
BBP
2
0,29
CHP
1
0,15
DP
296
43,21
MHP
10
1,12
SP
8
1,17
Kazanan Parti: (DP)
Seçmen Sayısı: 764
Katılım: %92,54
Belediye başkanı Muammer Sarı[12]
(https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye_secimsonuclari.php?yil=2009&belediyeid=127895, 28.06.2018/23.19)
Başkuyu Mahallesi: 06.03.2008 Tarih ve 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Geçici 1. Maddesi’ne göre Başkuyu belediyelik olmaktan çıkarılıp köye; 12.11.2012 Tarih ve 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la da Kadınhanı ilçesine bağlı bir mahalleye dönüştürülmüştür.
Başkuyu Muhtarlığı Tarihçesi: Osmanlı nüfus kayıtlarına göre Başkuyu karyesi (köyü) muhtarı 1320/1904 yılında Buhurcu oğlu Hasan Ağa (Buhurcu), ikinci muhtar ise Ak Molla oğlu Mehmet Ağa (Vural)’dır (Ceran 1995: 61). Bu tarihten sonra 1936 yılına gelinceye değin köyde muhtarlık yapanlara dair -şimdilik- bir belge/bilgi mevcut değildir. Rivayete göre 1936 yılından önce köyde muhtar seçimi yapılmamakta, köyün muteber bir kişisi bu görevi yürütmekteydi. Köyde seçimle işbaşına gelmiş bir muhtarlık teşkilatı oluşmadan önce bir süre de Kurthasanlı nahiye müdürü köyü yönetmiştir.
Geçmişten Günümüze Başkuyu Muhtarları:
1- Buruk Bayram Tuncel (1936-1940)
2- Hasan Akça (1940-1944)
3- Hacı Mustafa Aksakal (1944-1948)
4- Hacı Osman Ünver (1948-1952)
5- Hacı Mustafa Gürel (1952-1956)
6- Hüseyin Ünsal (1956-1960)
7- Hasan Ünsal (1960-1962)
8- İsa Aksakal (1962-1964)
9- Ahmet Tuncel (1965-1983)
10- İbrahim Sarı (1983-1992)
11- Yaşar Köken (1992-1994) (Belediye başkanlığı ile birlikte)
12- Muttalip Kıyak (1994-1999)
13- Nevzat Acar (1999-2004)
14- Abdil Karataş (2004-2014)
15- Ali Sarı (2014-…)
(Ceran 1995: 62; Komisyon 2015: 70-71)
Cumhuriyet Döneminde Başkuyu’nun Nüfusu
Tespit edebildiğimiz kadarıyla yıllara göre Başkuyu nüfusu aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir:

Yıl
Erkek
Kadın
Toplam
1935


542[13]
1953


845
1967
1047
812
1859[14]
1973


1660[15]
1984


1833[16]
2007
518
484
1002
2008
469
464
933
2009
610
556
1166
2010
472
472
944
2011
414
425
839
2012
394
399
793
2013


760
2014


691
2015


683
2016


649
2017
315
300
615
(http://www.tuik.gov.tr/, 29.06.2018/11.10)
Tabloya göre; iskânından 1980 ortalarına kadar nüfusu sürekli artan Başkuyu’nun, bu tarihten itibaren nüfusunda düzenli bir düşme izlenmektedir. Bu sürekli nüfus kaybının sebepleri ağırlıklı olarak ekonomik ve sosyolojik boyutludur. Başlı başına bir uzmanlar çalışmasını gerektiren bu konuyu uzmanlarına havale ederek makalemizin kapsamı dışında tutuyoruz.
Sonuç
Günümüzde yerel ve ferdî tarih araştırmaları oldukça değer kazanmıştır. Biz de bu doğrultuda doğduğumuz köyün tarihine bir katkı yapmayı amaçladık. Bu amacı gerçekleştirirken yerel tarihlerin millî tarihin bir cüzü olduğunu da apaçık gördük.
İlk bakışta, bu makale, Başkuyu’nun yerel tarihini ele alma açısından yeterli görülebilir. Lakin bize göre bu makale Başkuyu’nun fert tarihleriyle birlikte ancak değerini bulabilir. Biz, Konya Ansiklopedisi çalışmaları esnasında bu konuya el attıysak da yeterli değildir hiç kuşkusuz. Bize göre hiç vakit kaybetmeden, Başkuyu’daki her sülaleden en az bir kişinin, hatırlayabildikleri sülale büyüklerinden başlamak üzere ölen ve yaşayan sülale mensuplarının fert fert hayat hikâyelerini kayda almaları elzemdir. Bunu yapacak mürekkep yalamışlarımızın sayısı hiç de az değildir.

KAYNAKÇA:
ANONİM (1928), Soñ Teşkîlât-ı Mülkiyyede Köylerimiziñ Adları, (Türkiye Cumhûriyeti Dâhiliye Vekâleti Nüfûs Müdîriyyet-i Umûmiyyesi Neşriyâtı, Nu. 3), İstanbul: Hilâl Matbaası.
                    (1937), Genel Nüfus Sayımı (20 İlkteşrin 1935)/Köyler Nüfusu, (Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık İstatistik Genel Direktörlüğü), İstanbul: Hüsnütabiat Basımevi.
ARABACI, Caner (2010), “Böğrüdelik”, Merhaba/Akademik Sayfalar, C. X, S. 27 (20 Ekim), s. 422-425.
CERAN, Ahmet Şeref (1995), Konya-Kadınhanı Başkuyu Kasabası, Konya: Damla Ofset Matbaacılık.
IŞIK, Ali (2014), “Başkuyu Köyünün Kuruluşu”, Merhaba/Akademik Sayfalar, C. XIV, S. 17 (28 Mayıs), s. 259-264.
KOMİSYON (2015), “Kadınhanı Başkuyu/Tarihçesi ve Sosyo-Ekonomik Yapısı”, (Ed. Servet Çolak), Konya (Basılmamış Çalışma).
RESMÎ GAZETE, 26 Haziran 1926/Cumartesi, S. 404, s. 1566.
                           , 21 Teşrinisani [Kasım] 1929/Perşembe, S. 1351, s. 8519.
                           , 3 Mart 1953/Salı, S. 8349, s. 5706.
                           , 6 Kasım 1991/Çarşamba, S. 21043, s. 20.
                           , 7 Şubat 1992/Cuma, S. 21135, s. 26.
Arşiv Belgeleri:
BCA, Yer: 30-11-1-0/87-19-16, Tarih: 05.07.1934-00.00.0000
BCA, Yer: 30-11-1-0/245-20-20, Tarih: 27.05.1954-00.00.0000
BCA, Yer: 30-11-1-0/258-23-17, Tarih: 18.04.1956-00.00.0000



[1] Mezkûr kararnamenin altında Reisicumhur olarak Gazi M. Kemal, başvekil olarak İsmet [İnönü], dâhiliye vekili olarak da Ş[ükrü] Kaya’nın imzaları vardır.
[2] Bu tarihin üzerinden çok geçmeden Konya-Ankara yolunun yapılması üzerine Mürseliefendi bucağı, Cihanbeyli’ye dönüştürülerek ilçelik buraya alınıp Reşadiye [Böğrüdelik] de yeni ilçeye bağlanır (Arabacı 2010: 424).
[3] Bu kararnamenin de altında Reisicumhur Gazi M. Kemal, başvekil İsmet [İnönü] ve dâhiliye vekili Ş[ükrü] Kaya’nın imzaları vardır.
[4] Metnin imlası korunmuştur.
[5] İsmi belirtilmeyen bakan Namık Gedik (1911-27.05.1960) olsa gerektir.
[6] İsimsiz olan bu imza Celal Bayar (1883-1986)’a aittir.
[7] İsimsiz olan bu imza da [Ali] Adnan [Ertekin] Menderes (1899-1961)’e aittir.
[8] Belgelerin imlası korunmuştur.
[9] Bu kararda imzası bulunanlar sırasıyla Celal Bayar, Adnan Menderes ve İbrahim Etem Menderes (1899-1992)’tir.
[10] Bu kararnamenin altında Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Mesut Yılmaz ve İçişleri Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu’nun imzaları bulunmaktadır.
[11] 7 Haziran 1992 Mahallî İdareler Ara Seçimi’nde ipi göğüsleyen Yaşar Köken (DYP), Başkuyu’nun ilk belediye başkanı olmuştur.
[12] Muammer Sarı bilahare DP’den istifa ederek AK Parti’ye geçmiştir.
[13] 20 Kasım 1935 tarihinde yapılan nüfus sayımı sonucu (Anonim 1937: 53). Bu tarihte Cihanbeyli kazası, Sülüklü nahiyesine bağlı olan köyün adı anılan belgede sehven “Beş Kuyu” olarak yazılmıştır.
[14] Konya İl Yıllığı, 1967: 105.
[15] Ayrıca bu yılda köy 240 hanedir (Cumhuriyetin 50. Yılında Konya İl Yıllığı, 1973: 158)
[16] 1984 Sonrası Konya, 1984: 57.


1 yorum:

  1. Merhaba Ali Bey, emeğiniz ve değerli paylaşımınız için çok teşekkürler. Kaleminize sağlık.
    Başkuyu hakkındaki ilk yazınızı elektronik posta yoluyla gönderme imkanınız var mı? Mümkünse, kaymakg@gmail adresime yollayabilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla, Güngör Kaymak

    YanıtlaSil